Culturele hoofdstad 2018

MH

,,Je gaat ons volgend jaar vaak zien”

,Al vanaf het begin van het bidbook zijn wij bij Culturele Hoofdstad betrokken,” legt Marten Hylkema, directeur MHB Event Facilities, uit. ,,We zijn al jaren betrokken bij de meeste evenementen van formaat in de regio. We hebben dus veel ervaring met evenementen zoals we die in 2018 kunnen verwachten. Zo zul je onze apparatuur bij grote evenementen als De Opening, At the Watergate en De Reuzen gaan zien.”

MHB Event Facilities loopt voorop in de verhuur van licht en beeld voor festivals, theater , corporate events en andere evenementen. ,,We hebben hier een super team dat constant nieuwe dingen bedenkt en maakt. Zo zijn wij op het moment bezig met de ontwikkeling van mobiele ledschermen. Deze schermen worden uitgerust met de modernste ledmodules. Ze hebben een extreem hoge resolutie en er wordt gebruik gemaakt van zwarte leds  Dat zorgt voor een veel beter contrast dan de huidige schermen. Dat merk je bijvoorbeeld heel goed op zonnige dagen, dan heb je veel helderder beeld en is het van een veel grotere afstand te zien. We werken namelijk met schermen van wel tien vierkante meter voor bij grote evenementen. Dankzij de omvang van ons bedrijf kunnen we constant voorop lopen en hebben we in Friesland een groot marktaandeel.”

,,In dit vak ben je al gauw genoodzaakt om gebruik te maken van bedrijven buiten Friesland. Denk bij televisie aan Hilversum of geluid aan Utrecht. Soms zelfs België. Toch werken we zoveel mogelijk samen met bedrijven in Friesland. Ik vind het erg belangrijk dat de gemeenschap erbij betrokken is. Dingen als Royal de Luxe (De Reuzen, red.) of At the Watergate zullen niet snel weer naar Friesland komen, dus dit is een unieke kans voor lokale ZZP’ ers of ROC’s om aan mee te werken.”

Persoonlijke interesse

Voordat het gesprek begon, draaide de Tesla van Marten het parkeerterrein op. ,,Een bewuste keuze. Hiervoor reed ik in een Audi A4, die ik na het dieselschandaal in dezelfde week nog weg heb gedaan. Ik dacht: als we elkaar zo voor de gek moeten houden, wil ik er niet aan meewerken. Daarnaast is mijn achtergrond in de elektrotechniek en vind ik het gewoon heel erg interessant wat er allemaal mogelijk is.”

,,Ons pand wordt verwarmd door luchtwarmtepompen en er komen binnenkort 240 zonnepanelen op ons dak. Het is voor mij een uitdaging zo veel mogelijk met zo min mogelijk te bereiken. Zoals een heel podium op zonnepanelen te laten draaien of op accu’s die overdag opladen. Het is natuurlijk een mooie uitstraling voor het bedrijf om alles zo duurzaam mogelijk te doen, maar we lopen er niet mee te koop. Ik vind dat het vanzelfsprekend is.Als we met zijn allen zo doorgaan als de afgelopen 40 jaar hebben geleefd, dan bestaat de planeet straks niet meer. Veel producenten zijn heel bewust bezig met verduurzaming, wij werken hier graag aan mee.”

In deze industrie volgen innovaties elkaar in moordend tempo op. ,,we investeren voortdurend in nieuw modern materiaal, want het gaat razendsnel. Als je voorop wilt blijven lopen, moet je wel.”

Festivals als proeftuin

,,We werken heel nauw samen met Welcome to The Village. Het festival heeft de ambitie in 2022 volledig circulair te zijn. Wij dragen hieraan bij door de nieuwste lampen en schermen te gebruiken. Zo gebruiken we dit jaar alleen nog maar led- en gasontladingslampen. Daarnaast is het voor ons een leuke uitdaging bijvoorbeeld een heel podium op één zonnepaneel te laten draaien. Welcome to The Village is een ideale proeftuin voor onze nieuwste innovaties. Ten eerste omdat de organisatie open staat voor ideeën en ten tweede omdat er veel kleine podia zijn, waar je eerst kan testen alvorens op te schalen. Een festival verduurzamen is helaas maar een druppel op de gloeiende plaat, maar het is een soort kleine gemeenschap. Als het daar werkt, werkt het ook in dorpen of zelfs steden. Het is een beginpunt.”